Lees hier de volledige geschiedenis van hoe Ambreus tot stand is gekomen. Vanuit een hobby om eens geuze te proberen maken naar een garage met vaten om uiteindelijk een volledig gebouw vol vaten te hebben liggen. 

 

Een idee is geboren (2018)

Als geuzeliefhebbers zijn we begonnen met het kopen van lambiek bij verschillende brouwers om onze eigen geuze te maken. Na enkele positieve ervaringen (en enkele misstappen) groeide onze hobby van enkele flessen naar meerdere kratten. Een idee was geboren…

Na wat overleg besloten wij, Pieter-Jan, Erik, Bastiaan & Jean-Pierre, om onze plannen om te zetten in daden. Samen vormden we een krachtig team met de perfecte mix van kennis en vaardigheden om een nieuwe geuze te creëren. Kortom, een topteam met een missie.

Het idee was om een geuze te maken die bestond uit lambieken van verschillende brouwerijen om zo een unieke smaak te creëren. Na overleg en wat proeverijen kreeg ons idee vorm: het combineren van lambiek van Brouwerij Den Herberg, De Troch en Lindemans.

Het begint, de eerste locatie (2020)

Eind 2019 begon onze zoektocht naar een opslaglocatie, en na enkele wilde ideeën belandden we in de garage van Jean-Pierre aan de Halleweg. Natuurlijk was die ruimte niet meteen geschikt voor ons plan. We moesten eerst een muur bouwen om een aparte ruimte te creëren voor het FAVV.

Zo werd de eerste stap gezet te midden van de start van de COVID-pandemie in 2020. Na opruimen, metsen, isoleren en schilderen, hadden we eindelijk een ideale plek om onze vaten te bewaren en te beginnen.

Eerste keer op vat steken (2020)

Toen was het zover; de eerste vaten werden geleverd en het werd plotseling echt. Vaten afladen, gaten boren, schoonmaken, drogen, zwavelen en weer schoonmaken. Bastiaan had de ervaring en we gingen er met z’n allen hard tegenaan. Het eerste steekseizoen begon vol enthousiasme met onze eerste 24 vaten.

Na het schoonmaken kwam het stapelen; betonblokken met balken erop en vaten met kallekes (houten spieën) eronder. Het klinkt eenvoudig, maar de vaten moeten recht en stabiel liggen, zodat je een hele toren kunt bouwen.

En toen kwam het grote moment; het vullen van de vaten. De eerste IBC-containers gevuld met wort van DenHerberg arriveerden. Eén voor één werden de vaten gevuld en werden zorgvuldig de nodige aanduidingen aangebracht, zoals het nummer van het vat, de vuldatum en de herkomst van de wort.

Eerste keer bottelen "in opdracht" (2020)

Nog maar net begonnen en een bevriende sommelier uit Halle vroeg ons om een Geuze te maken op basis van een 7 jaar oude lambiek. We waren klaar voor de uitdaging en gingen aan de slag om verschillende lambieken te vinden bij verschillende brouwers om een perfecte balans tussen zuur en fruitigheid te bereiken.

Na een aantal tests waren we tevreden met het resultaat en konden we beginnen met bottelen. Het handmatig vullen, kurken en voorzien van muilbanden was een intensieve klus, maar vormde een goede voorbereiding op het werk dat nog komen zou.

Steekseizoen 2 en de eerste innovatie (2021)

In 2021 stond het tweede steekseizoen voor de deur, en we moesten innovatief zijn om ruimte te besparen. Vanwege de beperkte ruimte en onze grote ambitie moesten we al snel op zoek naar manieren om de opslagcapaciteit van onze vaten te maximaliseren.

Uit de wijnindustrie hebben we het idee overgenomen om vaten te stapelen in plaats van ze naast elkaar te plaatsen. Door deze efficiëntere methode hadden we precies genoeg ruimte om al onze vaten op onze oorspronkelijke locatie te plaatsen.

Vlucht vooruit - nieuwe locatie (2021)

Tegen de zomer van 2021 werd het duidelijk dat uitbreiding of een nieuwe locatie noodzakelijk was. Omdat Oude Geuze een mengeling is van 1, 2 en 3 jaar oude lambiek en moet rijpen in een warme kamer. In onze garage was er geen ruimte meer voor een derde seizoen, een warme kamer, of andere benodigdheden.

Het kostte wat moeite om de juiste locatie te vinden. We zochten naar een plek met veel vierkante meters, ergens in Halle en omgeving, waar we alcohol mochten opslaan en bij voorkeur met wat geschiedenis. Het duurde enkele maanden.

Na veel speurwerk kwamen we uit bij een café met feestzaal genaamd “De Kleine Ardennen” in Buizingen. Dit bleek de perfecte locatie te zijn; veel ruimte, een oprit voor de deur, een binnenplaats die dienst kan doen als terras en werkruimte,… . Met wat opknapwerk konden we dit gebouw snel in gebruik nemen, dachten we…

Aan de slag met de verbouwingen (2021)

Vol ijver waren we begonnen, maar al snel bleek dat er veel meer werk was dan we aanvankelijk dachten. Er waren structurele verbouwingen nodig en het budget was beperkt. De vloeren konden het gewicht van de vaten niet dragen, de plafonds waren niet geïsoleerd, het dak lekte,…

Met veel enthousiasme zijn we een race tegen de klok begonnen, aangezien het nieuwe brouwseizoen slechts 6 maanden verwijderd was. We braken enkele valse plafonds, muren en de vloer uit. We installeerden nieuwe waterleidingen, afvoeren, elektriciteit en vloeren. Op het laatste moment hebben we de zalen kunnen verven en laten luchten.

Ondanks anderhalf jaar gefaseerd zwoegen zijn we trots om deze locatie onze Stekerij Ambreus te kunnen noemen.

Op vat steken in de kleine Ardennen (2022)

Na 6 maanden van hard werk, zwoegen en zweten, tijdens de weekends en vakanties, was de eerste vatenzaal eindelijk klaar om vaten te ontvangen. Wat een luxe bood deze nieuwe locatie. Het reinigen, drogen en zwavelen van vaten kon allemaal onder één dak plaatsvinden. Geen gedoe meer met werken in de regen en wind.

Het eerste seizoen op onze nieuwe locatie konden we gemakkelijk de eerste 48 vaten plaatsen. De gehele vloer is één betonnen plateau met een nieuw afvoersysteem, waardoor een constant klimaat wordt behouden om de lambiek optimaal te laten rijpen.

Na de renovaties konden we eindelijk beginnen met onze eerste experimenten. Naast onze geuze willen we op termijn ook een heerlijke kriek, of misschien iets anders. Deze locatie biedt alle ruimte en mogelijkheden voor al onze testen.

Eerste Oude Geuze Ambreus op fles (2023)

Een jaar later, na nog een seizoen van brouwen, is het zover; onze Oude Geuze Ambreus wordt gebotteld… . Voordat we gaan bottelen: proeven, meten, testen en advies inwinnen. De voorbereidingen waren grondig; van de meer dan 100 vaten hebben we monsters genomen en geproefd. Enkele monsters zijn getest en verschillende proefflessen zijn gemaakt. Gaandeweg hebben we waardevol advies gekregen van Kloris Devillé & Pauwel Raes, en toen zijn we begonnen. 

Maar voordat we konden bottelen, hadden we een tank nodig. Met dank aan DenHerberg konden we een tank van 4.500 liter lenen, en met de hulp van een vriend werd deze vakkundig over de haag geplaatst.

Met de hulp van 14 enthousiaste vrijwilligers uit familie & vriendenkring hebben we binnen anderhalve dag 4000 liter geuze gebotteld. Deze werd vervolgens in de warme kamer geplaatst zodat de hergisting op fles kon beginnen.

Nogmaals DANK aan iedereen die ons heeft geholpen & ondersteund.

Lancering van Oude Geuze Ambreus (2024)

Na een jaar, nog een seizoen van brouwen en onze Oude Geuze Ambreus is klaar! Na drie tot zes maanden in de warme kamer en nog eens 6 maanden om zijn volle smaak te ontwikkelen, is het moment eindelijk daar. Het was even wachten, maar hij is er en hij smaakt geweldig!

We zijn trots op deze heerlijke en smaakvolle Oude Geuze! Nu de Geuze klaar is, kunnen we beginnen met labelen en uitkijken naar de lancering. Na vier lange jaren zijn we verheugd om eindelijk de vruchten van onze arbeid te kunnen proeven op een zonnig terrasje.